Bakłażan, czyli tak naprawdę psianka podłużna, dająca wydłużone fioletowe lub brunatne owoce. Przez wielu ludzi uważany za afrodyzjak, lecz nadal mało kto zna jego smak.
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszne bakłażany faszerowane mięsem mielonym oraz warzywami, który sama wzięłam od mojej mamy.
Składniki na dwie porcje:
- 2 bakłażany
- około 30dg mięsa mielonego
- około 30dg pieczarek
- 1 papryka (np. czerwona)
- 1 cebula
- około 30dg sera żółtego
- pieprz
- wegeta
- bazylia
- czosnek
Przygotowanie:
Umyć bakłażany i wydrążyć miąższ. Następnie pokroić go oraz inne warzywa w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, paprykę oraz pieczarki. Następnie na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone wraz z miąższem z bakłażanów. Przełożyć mięso do miski i wymieszać je z warzywami. Przyprawić do smaku. Do pustych "skorupek" dodać farsz. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. Wyciągnąć i zjeść ze smakiem :)
Polecam zrobić więcej, ponieważ idealnie nadają się do odgrzania.
Dlaczego warto jeść bakłażany?
Główną zaletą, zwłaszcza dla osób dbających o linię, jest ich niskokaloryczność. W 100g znajdziemy jedynie 20 kcal. Dodatkowo poprawia przemianę materii.
Dostarcza organizmowi potas, wapno oraz magnez. Jest także źródłem błonnika.
Zapobiega chorobom układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu.
A może Wy macie jakieś ciekawe pomysły na tego fioletowo-brunatnego "potwora"? :)
Wygląda smakowicie, muszę wykorzystać ten przepis.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kabaczki, które są zbliżone wizualnie do bakłażanów. Jednak skuszona twoim apetycznym przepisem z chęcią z niego skorzystam, tym bardziej, że nie jest to czasochłonne danie. :)
OdpowiedzUsuń